1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Украйна ще продава площи само на местни

Украйна ще продава площи само на местни

Физическо или юридическо лице няма да може да притежава повече от 10 хиляди хектара

Мораториумът за продажба на земеделска земя в Украйна предстои да бъде отменен, след като земеделската комисия в киевския парламент одобри законопроект за сделките с аграрни площи. Законът ще се гласува още този месец.

Според новия закон купувачи на земя могат да бъдат само украински граждани, компании, основани от украинци, както и общините. За да бъдат допуснати до пазара на селскостопански площи, чужденците трябва да изчакат резултатите от съответен референдум, подготвян от известно време. Засега дори няма ориентировъчна дата за провеждането му.

В законопроекта е записано също така, че едно физическо или юридическо лице няма да може да притежава повече от 10 хиляди хектара. Местните банки могат да придобиват площи само, ако те са били заложени при тях срещу кредити, които са останали необслужвани. В такъв случай банката е длъжна да продаде парцелите в рамките на две години.

Законът за пазара на земеделски земи беше приет на първо четене още на 13 ноември и трябваше да бъде окончателно гласуван до края на годината. Забавянето между двете четения се дължи на споровете за правото на чужденци да купуват земя, както и за максималната площ, притежавана от едно лице. Първоначалният вариант предвиждаше максимум 200 хиляди хектара, но след масови протести от страна на фермери той беше променен на 10 хиляди хектара.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.