1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. В Европа се увеличават площите, засети с пшеница

В Европа се увеличават площите, засети с пшеница

Франция е европейският лидер в производството на тази култура

Фермерите в Европа имат намерение в текущата стопанска година да увеличат посевите с пшеница за сметка на маслодайните култури, най-вече на рапицата. През 2011 г. фермерите ще засеят със зърнени култури 57,2 милиона хектара, което е с 1,2 милиона хектара повече от година по-рано, се казва в новия доклад на аналитичната компания Strategie Grains, пише Аgrosaveti.com.

Засятата площ с пшеница, ечемик и царевица значително ще надвишава средногодишните показатели, според експерти на компанията. В същото време, засятата площ с етерично-маслени култури ще бъде намалена с 300 хиляди хектара до 11,4 млн. хектара. Площите засети с рапица ще се намалят за една година с 5%. Междувременно, Европа е най-големият регион в света за производството на рапица.

Сред причините, поради които ще се намалят засетите площи с рапица в Европа, Strategie Grains посочва неблагоприятните метеорологични условия. Посевната кампания беше от август до септември. По това време в Източна Европа се случиха най-неблагоприятните климатични условия. Делът на Полша и Германия в производството на рапица представлява 40% от производството в ЕС.

В същото време площите с пшеница се планира да се увеличат с 500 хиляди хектара. Най-голямо увеличение на площи засети с пшеница се очаква във Франция, европейски лидер в производството на тази култура. Площите с пшеницата ще бъдат най-малко 5 милиона хектара. Също така, значително увеличаване на засетите площи със зърнени култури се очаква във Великобритания и Испания. Окончателна оценка на общоевропейският обем на засети площи с пшеница е невъзможно да се даде, тъй като скандинавските страни едва сега пристъпват към засяването на пшеницата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.