1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. В Разплащателната агенция са подадени 643 заявления за продажба на млечни квоти

В Разплащателната агенция са подадени 643 заявления за продажба на млечни квоти

България прилага системата за разпределение на квотите от 2007 г.

В Разплащателната агенция бяха подадени 57 заявления за покупка и 643 заявления за продажба на млечни квоти. Заявените количества за покупка са в размер на 2 673 470 кг сурово мляко, от които 2 662 978 кг е квотата за доставки и 10 500 кг - квота за директни продажби. Заявените количества за продажби са в размер на 13 588 564 кг, от които 12 090 304 кг квота за доставки и 1 498 260 кг квота за директни продажби.

Със заповед на министъра на земеделието и храните през текущата квотна година беше утвърдена цена от 0,7 лв. за килограм краве мляко. На същото ниво и фиксираната цена за килограм краве мляко за директни продажби.

Новост тази година е, че млекопроизводителите, които купуват индивидуални млечни квоти за първи път, ще получат индивидуална референтна масленост от 39,10 г/кг. Останалите производителите, които участват в борсата, запазват референтната масленост на продукцията си. Досега количествата им се приравняваха към 38 г/кг.

Предстои да бъдат обобщени и анализирани данните по подадените заявления за покупко-продажба. Очаква се голяма част от заявките за продажба да не бъдат удовлетворени, тъй като заявените за продажба индивидуални млечни квоти надхвърлят многократно количествата на заявените за покупка.

Млечната квота е максималното количество мляко, което производителят може да реализира на пазара, без да плати налог за съответната квотна година. Борсата предоставя възможност на стопаните, които не могат да реализират своите квоти да се освободят от тях. От друга страна производителите, които разширяват дейността си на пазара на краве мляко могат да купят допълнителни количества квота.

България прилага системата за разпределение на квотите от 2007 г., за да регулира количеството произведено мляко. Всяка страна членка на ЕС има определена национална квота, която се разпределя между производителите. Те получават индивидуална квота за доставки или директни продажби, в зависимост от нуждите на стопанството си.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.