1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. В САЩ вече се търгува с фючърси за вода

В САЩ вече се търгува с фючърси за вода

Една от причините за въвеждането на водните фючърси е засушаването в Калифорния

За първи път в историята борсата в Чикаго предлага фючърси за вода. Целта на тази търговия, според администрацията, е да се помогне на ползвателите, също и на фермерите, по-добре да управляват риска и да си осигурят вода за напояване.
 
Новите търговски практики веднага предизвикаха остри реакции от страна на международни организации, сред които и ООН. Те са против, защото се опасяват, че в търговията ще се намесят големи финансови спекуланти, които ще купуват и продават фючърсите като всяка друга стока и по този начин ще определят цената.
 
От борсата в Чикаго отговарят, че действията й са продиктувани от растящата несигурност относно водоснабдяването и недостига на вода, причинен от екстремни метеорологични условия. Предлаганите фючърси ще дадат на купувачи и продавачи възможност да договорят твърда цена за доставка към една по-късна дата.
 
Една от причините за въвеждането на водните фючърси е засушаването в Калифорния, продължило от декември 2011 до март 2020 година. Най-сериозна беше ситуацията през юли 2014-та, когато за 58 процента от щата бяха въведени строги ограничения за ползване на вода. Това доведе до сериозни загуби за фермерите.  

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.