1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Виното без вода и подсладители

Виното без вода и подсладители

В новия закон ще бъдат заложени механизми за строг контрол върху целия бранш

Според подготвяния проектозакон за виното и спиртните напитки, само бутилки, които съдържат чист гроздов сок, ще могат да носят етикет "вино". Около тази идея са се обединили представителите на браншовите организации и държавните институции на среща при земеделския министър Мирослав Найденов, информира Standartnews.bg.

Напитките, подобни на вино, в които се влагат ароматизатори и са с вкус на малини или ягоди например, ще трябва да носят други имена, обясни шефът на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев. Той заяви, че в новия закон ще бъдат заложени механизми за строг контрол върху целия бранш. По този начин няма да се допуска напитки, в които няма грам грозде, да конкурират с ниски цени производителите на качествени вина.

Подобна регулация ще бъде направена и за спиртните напитки. В закона няма да има рецепти за производство на алкохол, но ще залегнат основни правила, които трябва да се спазват, обясниха браншовиците. Очаква се санкциите за нарушителите също да бъдат завишени. Предстои да се направят предложения какви да бъдат наказанията за производителите, които слагат спирт или разреждат виното с вода или правят алкохол менте. Най-вероятно освен глоба, те ще се прощават и със съоръженията за производство на съответните напитки.

Обсъжда се и възможността да се въведе и затвор за сериозните нарушения, свързани с производството на нелегален алкохол. Идеята на новия закон е да се премахнат пробойните, които има в сега действащата нормативна уредба, и да се хармонизира с европейските регламенти, обясни Красимир Коев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.