1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Вносът на аграрни продукти в ЕС да не причинява обезлесяване

Вносът на аграрни продукти в ЕС да не причинява обезлесяване

Комисията предлага забрана за внос на говеждо месо, какао, кафе, палмово масло, соя и дървесина

Вносът на аграрни продукти и храни в Европейския съюз, чието производство е причинило обезлесяване, да бъде забранен, настояват депутатите от Комисията по околна среда в Европарламента. В тяхното становище са включени повече продукти, отколкото в предложението на Европейската комисия.
 
Комисията предлага забрана за внос на говеждо месо, какао, кафе, палмово масло, соя и дървесина, ако за тяхното производство са били изсичани горски масиви. Европарламентът настоява в списъка да бъдат включени свинско, овче, козе и птиче месо, както и царевица, каучук, дървени въглища и печатни материали.
 
Ако искането на Комисията по околна среда се превърне в закон, вносителите от Европейския съюз ще имат правото да импортират само продукти, за които могат да докажат, че не са причинили обезлесяване. Според евродепутатите това ще даде на потребителите гаранция, че закупените от тях стоки не са допринесли за унищожаването на гори извън Европейския съюз.
 
Народните представители настояват също така новите правила, една година след влизането им в сила, да обхванат и други естествени екосистеми – тревни площи, торфени блата и влажни зони. 
Становището на Комисията по околна среда влиза за обсъждане и гласуване в пленарната зала. След като бъде прието там, ще започнат тристранни преговори с Европейската комисия и държавите членки, които трябва да се съгласят с допълнителните изисквания на депутатите. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.