1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Вносът на вино в Европейския съюз се увеличава

Вносът на вино в Европейския съюз се увеличава

Това сочат данните на Европейската сметна палата

Вносът на вино в  Европейския съюз (ЕС) се увеличава с по-големи темпове от износа, сочат данните на Европейската сметна палата.

През последните 12 години се наблюдава значително понижаване на консумацията на вина в ЕС, като най-видимо това е в държавите, които са основни производители – Франция, Италия и Испания. Това е един от основните изводи в доклада на институцията, информира iNews.bg.

Коментарите на Сметната палата са, че ако се наложи продължаване на мерките за изкореняване, трябва да се взимат предвид допълнителни критерии за допустимост, така че да не бъдат унищожавани модернизирани лозови масиви. В този случай критериите трябва да се прилагат спрямо насажденията, а не само спрямо самите производители.

От институцията препоръчват още и съгласуване на политиките. От една страна ЕС финансира изкореняването с цел намаляване на излишъците от произведеното вино, а от друга – мярката за преструктуриране и конверсия води до увеличаване на добивите и съответно – до произведени по-големи количества вино. При липсата на нови пазари това е в противоречие на реформата за постигане на баланс, допълват още от Сметната палата.

Целта на реформата беше подобряването на конкурентоспособността на винопроизводителите. Конкретните мерки бяха въведени с решение на съвета през 2008 година. Двете основни разходни пера са изкореняване и преструктуриране и конверсия на лозята. За изкореняването са отпуснати 1,074 млрд. евро за три години, а за конверсия – 4,2 млрд. евро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.