1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Войната заплашва снабдяването на ЕС с фуражи

Войната заплашва снабдяването на ЕС с фуражи

Основните клиенти са Китай и Европейския съюз

Войната в Украйна блокира износа на царевица и застрашава сеитбената кампания. Това може да доведе до недостиг на фуражи в Европейския съюз и Китай.
 
Украйна е най-важният доставчик на царевица за Европейския съюз. Заради военните действия на много места фермерите не могат да обработят нивите си и да ги подготвят за сеитбата тази пролет. В резултат цените на царевицата на международните борси се покачват до нови рекордни нива.
 
По данни на американското земеделско министерство Украйна държи 17% от световната търговия с царевица, като изнася около 33,5 милиона тона на година. Това поставя страната на трето място, след Съединените щати и Аржентина. Основните клиенти са Китай и Европейския съюз. Други големи вносители са Египет, Турция, Иран и други азиатски и африкански държави.
 
За разлика от пшеницата и ечемика, Европейският съюз не произвежда достатъчно фуражна царевица и е един от най-големите вносители. Тази година количеството ще достигне 15 милиона тона, прогнозират експерти, а това са около 20% от общото потребление в размер на 80 милиона тона. От началото на стопанската година до момента вече са внесени 11 милиона тона, от които 6 милиона тона от Украйна. Отпадането на този доставчик би затруднило снабдяването, тъй като другият голям износител, Бразилия, не е в състояние да изпълнява поръчки, тъй като там цари суша и реколтата е под въпрос. Още по-плашещи са изгледите за следващата година, особено ако украинските стопани не успеят да засеят нивите си. 
 
В Съюза също има големи производители на царевица – Румъния, България, Унгария и Франция – но те не могат да компенсират липсата, в случай, че Украйна спре доставките. Недостиг ще изпита и Китай, който е поръчал няколко милиона тона, които засега не могат да напуснат украинските пристанища. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.