1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Япония ще изнася сертифицирани морски продукти

Япония ще изнася сертифицирани морски продукти

От понеделник 35 страни и региони, включително ЕС, въведоха ограничения върху вноса от японски ферми и на рибни продукти

Япония обмисля въвеждането на сертификат за безопасност на морските дарове за износ, за да успокои опасенията, предизвикани от продължаващата ядрена криза в страната, предаде ДПА.

Правителството проучва дали такива държавни гаранции ще помогнат да бъдат убедени търговските партньори на Япония да отменят ограниченията за внос от страната, съобщава бизнес изданието "Никей". Японските морски дарове се ползват в чужбина с репутацията на първокачествена стока, като миналата година износът им се е увеличил с 13 процента до 195 милиарда йени (2,39 милиарда долара), посочва изданието.

След опустошителното земетресение и цунами, довели до аварията в АЕЦ "Фукушима" обаче морското изобилие на Япония е изправено пред строги изисквания за безопасност в чужбина. От понеделник 35 страни и региони, включително ЕС, въведоха ограничения върху вноса от японски ферми и на рибни продукти, уточни "Никей", като цитира министерството на селското стопанство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.