1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Явор Недев участва в конференция на Агенцията на Общността за контрол на рибарството в Копенхаген

Явор Недев участва в конференция на Агенцията на Общността за контрол на рибарството в Копенхаген

Въвеждат се общи критерии за упражняване на контрол върху риболова

Изпълнителният директор на ИАРА г-н Явор Недев и Пламена Капралякова началник-отдел “Статистика” в ИАРА взеха участие в работна конференция в Копенхаген, посветена на сътрудничеството и координацията между държавите членки на ЕС, Европейската комисия и Агенцията на Общността за контрол на рибарството с цел спазване на правилата на общата политика в областта на рибарството.

След приемането на Регламент (ЕО) № 1224/2009 на Съвета за създаване на система за контрол на Общността за гарантиране на спазването на правилата на общата политика в областта на рибарството се въвеждат общи критерии за упражняване на контрол върху риболова, като наблюдение на улова с оглед гарантирането на равностойни условия за риболовния сектор, както и стандартизирани и координирани процедури за инспекции в морето, на суша и по цялата търговска верига.

По време на двудневната конференция са обсъждани именно възможностите за осъществяване на по-ефективен контрол на рибарството чрез използването на модерни технологии и обмяна на информация между страните членки на ЕС.

Всеобщото мнение на участниците в срещата е било, че модерните технологии, като системата за наблюдение на корабите, системата за откриване на кораби и системата за автоматично разпознаване, следва да бъдат използвани, тъй като те позволяват ефективно наблюдение, системни и автоматизирани кръстосани проверки по по-бърз начин и улесняват административните процедури за националните власти. Те позволяват и навременни анализи на риска и глобални оценки на цялата съответна информация от контрола на рибарството.

Представители на водещите страни членки на ЕС /Дания, Франция, Испания/ са споделили пред участниците в конференцията своя опит в организирането на дейности и методите за контрол, основавайки се на управление на риска и използвайки процедури за кръстосани проверки.

Конференцията е организирана от Агенцията на Общността за контрол на рибарството, а участие в нея са взели представители от всички агенции по рибарство на страните членки на ЕС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.