1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Забранява се износът на месо от Варненска област заради случаите на шап

Забранява се износът на месо от Варненска област заради случаите на шап

Експерти от Европейската комисия ще проверят как се спазват въведените ограничения в отделните общини

Заради регистрираните случаи на шап в Бургаска област, Варна влиза в т.нар. зона на нисък риск. Това заяви на провелата се извънредна среща на епизоотичната комисия д-р Живка Манева, директор на Регионалната ветеринарномедицинска служба, предаде Агенция "Фокус".

По думите на Манева се забранява движението на живи животни извън област Варна, както и разпространението на трупно месо. Животните във Варна могат да се колят единствено и само в кланици на територията на областта, като месото може да се разпространява само в нея. От друга страна няма пречки за внос на месо от области, които не са влезли в зоните на риск от разпространение на шап. Това на практика означава, че износът на месо от Варна по море също се забранява.

От днес, 11 януари, се забранява и ловът за всякакъв вид дивеч на територията на областта заради опасността от шап. Манева заяви, че мерките по ограничаване на движението на животни на територията на областта ще траят вероятно до 28 февруари. През това време експерти от Европейската комисия ще проверят как се спазват въведените ограничения в отделните общини. Забранява се износът на месни и млечни произведения от област Варна в други области. Специалистите подчертаха, че на този етап не е бил регистриран случай на опасното заболяване във Варненска област, но се взимат всички необходими превантивни мерки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.