1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Задължават австрийските вериги да декларират изхвърлените продукти

Задължават австрийските вериги да декларират изхвърлените продукти

Преди няколко години в Австрия стартира доброволна инициатива под наслов "Храните са ценни"

Големите търговски вериги в Австрия вече ще трябва да съобщават колко храни са изхвърлили или дарили на благотворителни организации. Това гласят промени в Закона за отпадъците, грасувани от парламента във Виена. Те влизат в сила от началото на месец октомври, тази година. 
 
Задължението за деклариране на изхвърлените или дарени количества хранителни стоки се отнася за търговски обекти с повече от 400 квадратни метра площ или за вериги с повече от пет магазина. Според министерството на околната среда, внесло законовите промени, те ще стимулират даряването на непродадени храни и ще намалят хранителните отпадъци.
 
Преди няколко години в Австрия стартира доброволна инициатива под наслов "Храните са ценни", при която и сега супермаркетите даряват своите непродадени, но годни за консумация продукти, на благотворителни организации. По този начин всяка година се спестяват отпадъци в размер на 20 хиляди тона. Въпреки това търговските обекти все още изхвърлят над 70 хиляди тона храни.
 
Новите правила ще засегнат около 900 фирми в страната. Първите декларации магазините трябва да подадат за последното тримесечие, като крайният срок за подаване е 10 февруари 2024 година. Търговците трябва да съобщят дарените за човешка консумация количества, както и обема на изхвърлените храни. В края на всяко тримесечие министерството ще обобщава данните и ще ги публикува на своя сайт. Малките търговски обекти и производители на храни, практикуващи директни продажби, например фермерски магазини, няма да подават такива декларации.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.