1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Земеделската 2010: добри добиви, добри цени…

Земеделската 2010: добри добиви, добри цени…

Земеделието е единственият сектор, който през 2010-та отбеляза над 3-процентов ръст

Добра или лоша, 2010-та си отиде. По стара традиция, след като изпратим една година задължително идва моментът на равносметката – какво е свършено и какво – не. Какво се е случило през изминалите 365 дни – хубаво или лошо, и какво – не. Ако задълбаем обаче в конкретиката на анкетата, която публикувахме около празниците на нашия сайт, думите на зам.-аграрният министър Цветан Димитров, който неотдавна определи 2010-та в земеделието като началото на оттласкването от дъното като че ли най-точно я характеризират. Не защото е зам.-министър. И не защото бихме искали да му правим безплатен пиар, на него или изобщо на екипа на аграрното ведомство. Просто защото фактите сами говорят. А когато те вземат думата, знайно е, и боговете мълчат. А за отбелязване на първо място е, че земеделието е единственият сектор, който през 2010-та отбеляза над 3-процентов ръст.

Изминалата година зарадва фермерите и с добрите цени на борсите. Добри за производителите, разбира се. На съвсем друго мнение ще е тук потребителят. Видяхме какво се случи с цената на пшеницата и как това се отрази на хляба. И не само на насъщния, но и на олиото и много други хранителни продукти, без които не можем. Така че, не е случаен фактът, че точно за тези отговори са гласували през изминалата седмица посетителите на сайта: 40 на сто са най-силно удовлетворени от добрите добиви, още повече – половината от участниците, са дали гласа си за цените на земеделската продукция. Останалите 10% са за политиката на правителството в областта на селското стопанство.

Освен с добиви и цени, годината премина също и под знака на новите стандарти – прословутата вече „Стара Планина“, БДС за киселото мляко… Вярно, „Стара Планина“  след успешния старт и небивалия интерес в началото преживя и соевия скандал, след който пък се оказа, че соя в продуктите същност нямало, или ако е имало – количествата са по-скоро „следи от соя“ (пробите на някои от фирмите показаха нищожните 0.1%). Но все пак стандартът оцеля, и то в първоначалния си вид – след дълги дебати в публичното пространство да се променя или не, накрая все пак надделя мнението, че трябва да си остане такъв, какъвто е. На заслужен интерес се радваше и киселото мляко, произведено според новия стандарт. Не, че масовият потребител не продължи да купува и от другите – „нестандартните“, но няма как – при този изтънял бюджет мнозина са принудени да правят компромис с качеството.

                                                                  Коментар на Светослав Динков

Целият материа четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.