1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Антон Величков: Масовото измиране на пчели край Мездра не е заради пръскане с пестициди

Антон Величков: Масовото измиране на пчели край Мездра не е заради пръскане с пестициди

В пробите от пчелите са установени фосфорорганични и карбаматни съединения, които са инсектициди

Масовото измиране на 12 пчелни семейства в мездренското село Горна Бешовица по всяка вероятност не се дължи на използваните препарати за растителна защита върху намиращите се в близост земеделски култури. Това каза заместник-изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните Антон Величков, цитиран от Агенция „Фокус”.

Масовият подмор на печелите в Горна Бешовица бе отчетен на 1 и 2 май. Тогава пчеларите алармираха за проблема кмета на селото Росица Димитрова. След това бе назначена комисия за установяване на причините за смъртта на насекомите. Изследваните проби от пчелите и от пшеницата, третирана с препарата в близост до кошерите, обаче се разминават, обясни Антон Величков.

В пробите от пчелите са установени фосфорорганични и карбаматни съединения, които са инсектициди, а от взетите растителни проби става ясно, че пшеницата е пръскана с хербициди и фунгициди в комбинация за борба с плевелите. В пчелите не са намерени нито хербициди, нито фунгициди, категоричен е Антон Величков. „На този етап не можем да обвържем пръскането на пшеницата с умрелите пчели”, посочи той.

Крайните резултати ще бъдат обявени от формираната комисия за установяване на причините към Областната дирекция по безопасност на храните във Враца. След излизането на резултатите от пробите по закон комисията трябва да излезе с решение дали земеделският производител на третираните култури е виновен за измирането на пчелите или те са измрели по някаква друга причина. На този етап категорично не можем да кажем, че причината е в земеделския производител, защото има разминаване, уточни Антон Величков.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.