1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Българската агенция по безопасност на храните започва проверка на пчелните семейства

Българската агенция по безопасност на храните започва проверка на пчелните семейства

Все още не са установени причините за заболяването "Празен кошер"

Българската агенция по безопасност на храните започва проверка на пчелните семейства. Целта е да се установят орляците, за да бъдат регистрирани, съобщи БНР.

Тази година приоритет на националната профилактична програма е установяването на заболяването "Празен кошер". Много от пчеларите се оплакват, че над 50% от пчелите в личните им стопанства са изчезнали. Според д-р Ивайло Йотов, директор на Областната слуба по безопасност на храните - гр. Ловеч, все още не са установени причините за това заболявание.

През последните 10 години смъртността в пчелните семейства в световен мащаб е толкова, колкото за изминалите 50 години преди това. Тя се е увеличила в пъти. По думите на Йотов основните причини за това са неправилното хранене на пчелите, промените в околната среда и неправилната употреба и разпространение на препарати за растителна защита. Причинители на високата смъртност могат да бъдат също и генно модифицираните организми, използвани в селското стопанство, както и различни вируси и стандартни заболявания.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.