1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Добивите от пчелен мед в Смолянско са катастрофални

Добивите от пчелен мед в Смолянско са катастрофални

Средното количество мед от кошер е 2-3 килограма

В Смолян се откри първото по рода си пчеларско изложение. В часовете до 19.00 часа пчелари от цялата област ще демонстрират продуктите си на площад „Свобода” в Смолян, пред Областната дирекция на МВР, а целта е да се популяризират биологично чистите продукти, полезни за човешкото здраве.

Европейският информационен център „Европа директно” и Пчеларско сдружение „Родопска пчела” са организатори на инициативата, която е посветена и на годината на биоразнообразието. Една от най-големите атракции на изложението е мини пчелен кошер, направен от стъкло. В него има две рамки с пчелни семейства. Така всеки посетител може да види работата на стотиците пчели в един кошер. Мострата е дело на един от членовете на Сдружение Родопска пчела - Васил Ружинов, който обясни, че целта на този кошер е всеки да види, как работят пчелите и как се произвежда медът, за да се привлече вниманието към родните екологично чисти продукти. Моллов отбеляза, че тази година е изключително слаба за пчеларите в Родопите. Първо заради топлото начало на зимата, което е довело до висока смъртност в някои части на планината, и второ - заради влажното и студено лято, което не е позволило добро нектароотделяне при растенията.

Средното количество мед от кошер е 2-3 килограма, при 10-12 килограма през миналата година.Дъждовете в планината и студеното време тази година не са позволили събирането на манов мед от смърча и елата, както и от дъба.

Заради слабите количества мед, пчелите не са натрупали достатъчно собствени запаси и пчеларите  ще трябва да подхранват сами пчелните семейства до пролетта.

Въпреки слабите добиви не се предвижда поскъпване на пчелния мед. Буркан от 900 гр. мед ще се продава за 10 лв., каквато бе цената и през миналата година. 

На  изложението ще се прокламира и темата за опазване на биоразнообразието в Родопите, за което пчелите имат сериозен принос чрез опрашителната си дейност.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.