1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Доц. д-р Първан Първанов: Няма еднозначен отговор за измирането на пчелите

Доц. д-р Първан Първанов: Няма еднозначен отговор за измирането на пчелите

Феноменът е известен като "синдрома на празния кошер"

Няма еднозначен отговор за измирането на пчелите. Причините са комплексни, но в България проблемът е свързан предимно с инфекция, причинена от паразита Nosema ceranae. Това обясни доц. д-р Първан Първанов, преподавател по Ветеринарна микробиология и Биология и болести на пчелите във Ветеринарномедицинския факултет на Тракийския университет в Стара Загора, член на УС на НБО Български пчеларски съюз, цитиран от  Агенция „Фокус”.

Според доц. Първан Първанов измирането на пчелите е голям проблем от световен мащаб през последните три-четири години, който нанася изключително големи щети на пчеларството. Феноменът е известен като "синдрома на празния кошер" (CCD – Colony Collapse Disorder, обезлюдяване).

Преди дни ООН изрази загриженост във връзка с огромния спад на пчелните колонии заради продължаващото им измиране вероятно вследствие на причинено от човека замърсяване, призовавайки за международни усилия за опрашващите насекоми, които са жизненоважни за размножаването на растенията.

Няма еднозначен отговор за измирането на пчелите. Има различни предположения, свързани с използваните в селскостопанската практика пестициди, генетично модифицираните култури, температурни отклонения при отглеждане на пчелното пило, близкородственото развъждане, високоволтово напрежение и ретланслаторите на TV и GSM оператори, гладуването, грешки в технологиите на отглеждане, стреса, въздействието на различни патогени – вируси, бактерии, паразити и пр.

Напоследък повечето от изследователите на проблема, както в САЩ, така и в Европа, смятат, че измирането на пчелите се дължи на комплекс от различни предразполагащи причини и най-вече на новооткрит паразит, наречен Nosema ceranae – микроспоридий, разрушаващ чревния епител на пчелите, изместил подобен от същия род.

Целият материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.