1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Доц. д-р Първан Първанов: Пчелите няма да изчезнат, въпреки "синдрома на празния кошер"

Доц. д-р Първан Първанов: Пчелите няма да изчезнат, въпреки "синдрома на празния кошер"

В природата видовото разнообразие се саморегулира и балансира

Хипотезата, че медоносните пчели ще изчезнат някой ден, е само една нереалистична журналистическа догадка, смята един от българските изследователи на "синдрома на празния кошер" – доц. д-р Първан Първанов, цитиран от Агенция „Фокус”.

Доц. д-р Първан Първанов, преподавател по Ветеринарна микробиология и Биология и болести на пчелите във Ветеринарномедицинския факултет на Тракийския университет в Стара Загора, заяви, че в природата видовото разнообразие се саморегулира и балансира. В своето еволюционно развитие пчелите, като обществено живеещи насекоми, са подчинили жизнена си организация и поведение на една единствена цел – опазването на вида, изчезването е нереалистично.

В България проблемът с измирането на пчелите е свързан предимно с инфекция, причинена от паразита Nosema ceranae. Проучвания през пролетта на 2008 г. за първи път установиха новия вид нозема – Nosema ceranae, като причинител на измирането на пчелите в България. Пчелини със "синдрома на празния кошер" се откриват в почти всички райони на страната – Добрич, Варна, Хасково, Монтана, Видин, Търговище, Плевен и община Шабла и др. Обезлюдяването настъпва чрез постепенно намаляване броя на пчелите в кошерите, докато остане само пчелната майка с 20 – 30 пчели, макар че в гнездата има достатъчно хранителни запаси. По дъното на кошерите най-често не се откриват умрели пчели, като в повечето от случаите липсват дори и диарични петна.

Освен Nosema ceranae допълнителни фактори за "синдрома на празния кошер" могат да бъдат приети и гладуването, недостатъчните и некачествени хранителни запаси, вароатозната инвазия, наличието на пестициди в пчелните гнезда, наличието на генетично модифицирани култури, както и на високоволтови и нискочестотни магнитно вълнови въздействия.

Тези фактори несъмнено отслабват устойчивостта на пчелите и пчелните семейства като цяло.

В началото на декември 2010 г. Европейската комисия направи съобщение до Европейския парламент и до Съвета на Европа относно здравето на пчелите. Създава се референтна лаборатория на ЕС за здравето на пчелите, а до края на 2011 г. Комисията възнамерява да започне пилотна мониторингова програма относно причините и проявлението на проблема във всички страни членки на ЕС. Създават се и работни групи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.