1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Европейски форум на пчеларите и земеделците даде препоръки за повишаване на ефективността на пчеларския сектор

Европейски форум на пчеларите и земеделците даде препоръки за повишаване на ефективността на пчеларския сектор

Целта е създаването на европейска мрежа на пчеларите за обмяна на опит и добри практики в пчеларския сектор

В Европейския парламент днес стартира петото издание на Европейската седмица на пчелите и опрашването, организирана от зам.-председателя на Групата на ЕНП и председател на Работната група по пчеларство в Европарламента Мария Габриел. Началото постави Европейският форум на пчеларите и земеделците, силно присъствие на който имаха българските пчелари.

„За мен е много важна дискусията между самите пчелари и между тях и земеделските производители, защото са зависими едни от други. Именно с тази цел за първи път миналата година инициирах форум на пчеларите и земеделците, който сега проведохме за втора поредна година. Целта ми е създаването на европейска мрежа на пчеларите за обмяна на опит и добри практики в пчеларския сектор“, коментира Мария Габриел.

Форумът беше открит от президента на Апимондия Филип Маккейб, евродепутата Марк Тарабела от Комисията по земеделие и развитие на селските райони и зам.-председателя на Работната група за меда в най-голямата европейската земеделска организация Копа-Кожека Станислас Яс. Пчелари от редица европейски държави представиха информация за състоянието на пчеларския сектор в своите страни и разгледаха предложения за установяване на модели за сътрудничество със земеделските стопани, институциите, промишлеността и учените. Дискусиите се съсредоточиха върху добри практики за съвместно съществуване на пчеларския с другите земеделски сектори, мерките за насърчаване интеграцията на опрашители в селскостопанските райони, начините за контролиране на заболяванията при пчелите и за преодоляване на климатичните въздействия.

Българските пчелари, поканени от Мария Габриел за събитията от тематичната седмица, очертаха ясно неблагоприятните тенденции в сектора, като същевременно дадоха добри идеи за тяхното превъзмогване. Според тях общоевропейската политика изостава в частта, касаеща финансирането на пчеларския сектор, тъй като поставя пчеларите в неизгодна позиция спрямо останалите земеделски производители в Европа.

Силно впечатление направиха представените от родните пчелари успешни направления от пчеларската дейност в България, особено биологичното пчеларство. Вниманието в последните 5-6 години към екологосъобразните методи за пчеларстване и поощряването на дребни и средни пчелари да практикуват биологично пчеларство, изведоха България на челно място в Европа по брой на контролирани пчелни семейства (в преход и биологични). Други положителни тенденции у нас са промененото отношение на българските граждани към пчеларството в съвкупност, модернизирането и внасянето на елементи на интензивно и икономически обосновано производство, внедряването на иновациите като например проектът „Умен кошер“ на българската компания Bee Smart Technologies.

Заключенията от форума ще бъдат представени на международната конференция на високо ниво във вторник.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.