1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Големи загуби на пчелни семейства в САЩ

Големи загуби на пчелни семейства в САЩ

В Калифорния трудно се намират достатъчно кошери, които да опрашат растенията

През последните четири години пчелите по света мистериозно изчезват, а проблемът в САЩ се задълбочи след дългата и тежка зима. Проучване в страната показва, че доста пчели са загинали през тази зима. Загубите са големи - три пъти повече спрямо предишни години, коментират пчеларите.

В Калифорния например вече трудно се намират достатъчно кошери, които да опрашат растенията, необходими за изхранването на хората. В щата има големи масиви с бадемови дръвчета, част от които могат да останат неопрашени. Междувременно в САЩ наредиха и ново проучване относно влиянието на пестицидите, използвани при обработка на полята, предаде АР.

Пчелите са много важна част от хранителната верига - около 1/3 от хранителната диета на човека идва от растения, които се опрашват от пчелите. От много години пчелите стават жертва на различни фактори. През 2006 година обаче учените алармираха за мистериозното измирането на цели колонии. Обясненията варират от паразити, вируси, бактерии, недохранване и пестициди. Повечето експерти коментират, че вероятно става въпрос за комбинация от тези фактори.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.