1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Хиляди пчелни семейства в Плевенска област загиват заради третиране на посеви с ПРЗ

Хиляди пчелни семейства в Плевенска област загиват заради третиране на посеви с ПРЗ

Пчеларите настояват пред властите пръскането да бъде прекратено

Пчеларите в Плевенска област сигнализират, че заради пръскане на царевицата със самолет хиляди пчелни семейства са унищожени. По думите на доц. Юлиян Станчев председател на Областен пчеларски съюз, цитиран от БНР акцията е започната в неделя /28 юни/, като на 25 юни в населените места са получени писма от фирмата, която е предприела пръскането. Растителнозащитните мероприятия са планирани от 29 юни до 8 юли срещу "царевичен стъблопробивач", с препарат "Хлорсирин 550 ЕК (Нуреле Д) чрез самолети. Проблем се оказва че повечето от площите с царевица граничат със слънчоглед, който е в напреднала фаза на цъфтеж и привлича пчелите.

Според доц. Станчев още след първото третиране в селата Петокладенци, Стежерово, Божурлука е констатирано наличие на мъртви пчели. Пчеларите настояват пред властите пръскането да бъде прекратено, за да не бъдат унищожени още хиляди пчелни семейства, заяви доц. Станчев. 

Според председателя на Областния пчеларски съюз решението за третиране на царевицата с ползвания препарат и с авиационна техника е нарушение на заповед на Агенция по безопасност на храните към Министерство на земеделието, според която трябва да се извършва само с наземна техника.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.