1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Какво трябва да знаете, ако отглеждате пчели в града?

Какво трябва да знаете, ако отглеждате пчели в града?

Съвети за любители пчелари

Ако искате да отглеждате пчели в града трябва да знаете някои основни тънкости преди да се впуснете в заниманието. Необходимо е и да се образовате за живота на насекомите. Крайната цел на начинанието не е добивът на мед, а отглеждането на пчелите заради самите тях.

Идеята се заражда преди няколко години. Трифон Михайлов е потомствен пчелар. Готов е да помогне и със съвети. Заедно с приятели създава Фондация, която улеснява бъдещите любители пчелари. Пчелните кошери са по-различни от конвенционалните и не е без значение къде ще бъдат разположени. „Добре е кошерът да се сложи на тераса с източно или южно изложение, може и на покрива, защото пчелите се активизират сутрин от слънчевите лъчи. В същото време следобед като стане топло времето е добре те да са на сянка, за да може по-лесно да си регулират температурата вътре в самия кошер“, обясни Трифон Михайлов, съосновател на Фондация "Имам си кошер"

Ако обаче по една или друга причина любителят пчелар е принуден да се откаже от отглеждането на насекомите в града, също трябва да знае как да реагира. Може да се обърне и към Фондацията. Преместването на кошерите от едно място на друго не е елементарно действие. „Пчелите, за да се преместят от едно място на друго те първо трябва да се отдалечат поне на 10- 15 км от мястото, където са били. Там да престоят 2-3 седмици и тогава да се върнат с 2 метра в страни от мястото, на което са били, защото пчелите имат фотографска памет“, каза Трифон Михайлов.

И тази година Фондация "Имам си кошер" ще стартира кампанията за спасяване на пчелни рояци. Трифон Михайлов отправи призив към гражданите – ако видят пчелен рояк на неподходящо място да подадат сигнал. Специалисти ще преместят пчелите в постоянен дом.

Автор: Цветелина Влайкова 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.