1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Клетъчните телефони убиват пчелите?

Клетъчните телефони убиват пчелите?

Рязкото намаляване на броя на пчелите е сериозен проблем, защото те опрашват много от земеделските култури

Феноменът на изчезващите пчели, който се наблюдава по целия свят, вероятно отчасти се дължи на употребата на клетъчни телефони, съобщава gsmreview.bg.

Рязкото намаляване на броя на пчелите е сериозен проблем, защото те опрашват много от земеделските култури. До този момент учените не са могли да изяснят точните причини за синдрома и затова има няколко теории по въпроса.

Според актуално изследване, проведено от Даниел Фавр от Швейцарския федерален технологичен институт, сигналите от клетъчните телефони сериозно вредят на пчелите и дори ги убиват. За целите на проучването Фавр е тествал реакциите на пчелите, намиращи се в близост до клетъчни телефони, които са в различни режими на работа - на готовност или на провеждане на разговор.

„Резултатите от настоящото изследване показват, че присъствието на активно работещ мобилен телефон до пчелите има доста лош ефект върху тези насекоми", споделя Фавр в своя доклад. Пчелите са чувствителни на електромагнитните полета, генерирани от мобилните телефони. С други думи сигналите от клетъчните устройства прогонват пчелите, обясняват от gsmreview.bg.

„В действителност пчелите не се намират толкова близко до телефоните. Проучването осигурява база за провеждане на бъдещи експерименти, включващи такива апарати, поставени на по-големи разстояния от пчелите", заключава Фавр в своя доклад.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.