1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Комисията по земеделие на ЕП прие измененията на Мария Неделчева в полза на пчеларите

Комисията по земеделие на ЕП прие измененията на Мария Неделчева в полза на пчеларите

Снимка:

Евродепутатът призова ЕК да разгледа възможността за създаване на схема за подпомагане на пчеларите в рамките на директните помощи

Комисията по земеделие и развитие на селските райони на Европейския парламент гласува доклада на Ксаба Табажди относно "Здравето на пчелите и предизвикателствата пред сектора на пчеларството". Докладът беше приет с голямо мнозинство.

Измененията на българския евродепутат Мария Неделчева от ЕНП/ГЕРБ в полза на пчеларите също бяха приети. В своите поправки тя обръща внимание на проблемите на пчеларския сектор в Европейския съюз и призовава Европейската комисия да разгледа възможността за създаване на специална схема за подпомагане на пчеларите в рамките на схемата за директни помощи, като например плащания на пчелно семейство.

"Тези помощи трябва да допринесат за запазването на пчеларския сектор в ЕС. Ние сме длъжни да задържим пчеларите в сектора, да привлечем младите в него и да запазим пчелите като опрашители. Не бива да забравяме, че пчеларският сектор има голям принос за селското стопанство и поддържа биоразнообразието. Ползата от него далеч не се ограничава с производството на мед и пчелни продукти", коментира Мария Неделчева.

Наскоро евродепутатът отправи и писмен въпрос към Европейската комисия относно мерките, предприети от ЕК за подобряване на положението на сектора пчеларството в България и в ЕС. Приетите днес поправки са крачка напред към подобряването на ситуацията на този ключов за селското стопанство сектор.

Пчеларският сектор в Европейският съюз е изправен пред множество проблеми, като един от главните въпроси е как да се справим с увеличаването на смъртността на пчелите. Приетият доклад има за цел да даде насоки за справяне с този проблем. Голямото мнозинство в полза на доклада и приемането на толкова важни поправки свидетелстват за ангажираността на евродепутатите към този сектор.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.