Мария Габриел: Пчеларството е жизненоважен сектор, който допринася много за биоразнообразието

Пчеларите трябва да бъдат стимулирани за специалната услуга, която предоставят на природата

Макар и малко парадоксално на пръв поглед, но земеделието е една от областите, които имат сериозни „заслуги” за промените в климата. Твърди се, че пълчищата преживни животни в света отделят огромни количества от парниковия газ метан. Много са и обвиненията към монокултурното земеделие, което унищожава биоразнообразието на огромни територии от земната повърхност. Да не говорим за вредата за околната среда и човешкото здраве от използваните в селското стопанство изкуствени торове, пестициди, инсектициди и друга химия, без да отваряме темата за ГМО. На фона на тази далеч неидилична земеделска картина се откроява едно симпатично животинче с безценен принос за оцеляване на планетата. Кое ли ще е то? Е да, това, разбира се, е пчелата, носеща дарбата да „оплодява” растителния свят. Уникална дарба, без която нашият свят не би бил това, което е или по-вероятно въобще не би съществувал.

На фона на модната тези дни тема за „края на света” и тревожните сигнали, които идват от различни части на планетата за изчезването на пчелите – тези безценни насекоми, си заслужава да помислим с благодарност за хората, чиято професията е да ги отглеждат и така да продължават техния род, а чрез тях и живота на планетата. Това разбиране за общочовешката полза на професията пчелар мотивира група европейски депутати да лобират за справедливо възнаграждение на тези хора за безценната услуга, която извършват за растениевъдството, а и въобще за природата. Сред най-активните е българската евродепутатка Мария Габриел.

"Това е жизненоважен сектор, който допринася много за биоразнообразието", заяви тя за Радио България. "В момента в ЕС обсъждаме една нова ОСП, чиято основна цел е да бъде „по-зелена”. За мен пчеларството е секторът пар екселанс, който отговаря на такова изискване. Затова пчеларите трябва да бъдат стимулирани за специалната услуга, която предоставят на природата. И ние настояваме те допълнително да получават директни плащания на отгледано пчелно семейство.

Досега пчеларите в ЕС получаваха подкрепа за това, че се занимават със земеделие и произвеждат конкретен продукт, също много ценен – пчелния мед. Новото искане е те да получават и допълнително възнаграждение за уникалната услуга, която вършат за природата, умножавайки популацията на пчелите, тези безценни „опрашителки”.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.