1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Масово умират пчелите в мездренското село Горна Бешовица

Масово умират пчелите в мездренското село Горна Бешовица

Стопаните са почти убедени, че причината за смъртта на насекомите е пръскането на нивите в близка местност

Масово умират пчелите в село Горна Бешовица, което се намира на 15 км от Мездра. Засегнати са над 100 кошера в населеното място. Собствениците им забелязали, че при голяма част от насекомите се наблюдава т.нар. масов подмор (загинали пчели). Стопаните са много притеснени и са почти убедени, че причината за смъртта на пчелите е пръскането на нивите в близка местност. Това обясни кметът на селото Росица Димитрова, при която от сутринта са подадени пет молби за подмор при пчелите, предаде Агенция „Фокус”.

"Трябва да се направи лабораторен анализ на умрелите пчели, както и на третираните растения от специалистите по растителна защита и след анализа би могла да се каже каква е причината”, каза кметът.

По думите на  Росица Димитрова един от подалите молба до нея – Митко Маринчов пише, че вчера е установил голямо количество подмор при пчелите след пръскане на нивите в близката местност. Маринчов изразява съмнения, че именно това е причината.

Според Наредба 15 за опазване на пчелните семейства пет работни дена преди пръскането на земеделски култури, кметството трябва да бъде уведомено. Трябва да се приложи и схема на площите за третиране. Кметът пък има задължение да уведоми собствениците на кошерите 48 часа най-малко преди третирането. В кметството обаче не е постъпвало съобщение, че в района ще се пръска с препарати. „Въобще не са ни уведомили, нито писмено, нито устно”, каза Росица Димитрова.

При масов подмор на пчели в срок до 24 часа от констатираната смъртност собственика на пчелина подава молба до кмета на кметството, който трябва да уведоми директора на Областната дирекция по земеделие. След това се свиква комисия за установяване на причините. Росица Димитрова вече е предприела тези стъпки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.