1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Национален пчеларски протест – нов опит да се поставят проблемите

Национален пчеларски протест – нов опит да се поставят проблемите

След срещата в МЗХ протестиращите получиха уклончиви обещания

Национален протест на пчеларите се проведе на 23 октомври т.г. Проблемите на бранша се поставиха с цялата им острота. Защото месеци наред никой не чу исканията, издигнати по време на множеството регионални протести.

Корените на недоволството трябва да се търсят в отказа на ЕК и пчеларите да получават директни плащания на пчелно семейство в следващия програмен период. Напразни останаха усилията на евродепутата Мария Габриел, която успя да убеди Европейския парламент в необходимостта от тези субсидии. Разочрованието сред пчеларите беше още по-голямо след надеждата, породена от това решение. Затова мястото на лозунга „Искаме директни плащания”, издигнат пред земеделското министерство, е в Брюксел. И това ще стане, сигурен е председателят на Съюза на българските пчелари инж. Михаил Михайлов. Ръководството на браншовата организация вече е дало тон за европейски протести с искане за преразглеждане на въпросното решение. Засега към тях са се присъединили фермери от Великобритания и Холандия, чака се отговор и от Франция.

Земеделският министър, заедно с двама от заместниците си, прие представители на протестиращите. След странния отказ за евросубсидиране, пчеларите обръщат очи към държавата. Защото за тях и национални доплащания няма. Протестиращите поискаха 30 евро на пчелен кошер. Отговорът – трябва нотификация в ЕК и благоволението на Орешарски да се осигурят пари от държавния бюджет. Въобще от сложни по-сложни процедури, предполагащи дълго чакане.

Другите основни искания – да се отделят повече средства за Националната пчеларска програма, можели да се обсъждат догодина. Единствено предложението най-после да се изготви стратегия за развитие на пчеларството у нас беше безусловно прието от земеделския министър. Иначе протестиращите – както стана ясно, си тръгнаха от срещата с уклончиви обещания. Разбира се, не е реалистично решенията да се вземат светкавично. В средата на ноември са обещани нови срещи на браншовия съюз с ръководството на земеделското министерство. Кои от предложенията ще се приемат? От това зависи дали пчеларите ще продължат протестите си.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.