1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Няма законова възможност за прехвърляне на неизразходвани средства в пчеларството

Няма законова възможност за прехвърляне на неизразходвани средства в пчеларството

Земеделското министерство с реакция след твърдения за парите в пчеларския сектор на Сребрин Илиев, заместник-председател на Националния браншови пчеларски съюз

В писмо до Агро ТВ от МЗХГ пишат следното:

„Въпросът за неизразходваните финансови средства по Националната програма по пчеларство е дискутиран в края на месец ноември 2020 г. по време на заседание на Постоянната работна група за управление на Програмата. Още тогава е разяснено, че няма законова възможност да се прехвърлят неизразходвани средства от предходна година към бюджета за следващата година. Въпреки това, страната ни изпрати запитване към ЕК. В отговор Комисията посочва, че плащанията, свързани с мерките, прилагани през всяка пчеларска година, се извършват в рамките на 12-месечния период - от 16 октомври през текущата пчеларска година до 15 октомври на следващата година. Г-н Сребрин Илиев е уведомен.

Относно усвояемостта на НПП, за предходните 4 тригодишни периода (2008 г. -2019 г.) тя е в рамките от 68% до 81%, като през отделни години е достигала и до 90%. За 2020 г. бюджетът е усвоен на 77%. Процедурата по прилагане на Програмата след обявен от страна на ДФЗ прием на заявления предвижда  сключване на договори с бенефициерите. До приключване на пчеларската година, те трябва да изпълнят всички дейности посочени в договора, за които ДФЗ е запазил бюджет. След изпълнението им, пчеларите подават заявки за плащане, което приключва до 15 октомври на текущата година. При неизпълнение на договор или не подадена заявка за плащане, запазените средства не могат да бъдат преразпределени и остават неусвоени в рамките на текущата пчеларска година. Това е основната причина, поради която България не може да усвои на 100% определения бюджет.

По отношение на твърдението на г-н Сребрин Илиев, че МЗХГ не желае да работи с Национален браншови пчеларски съюз, категорично заявяваме, че това не отговаря на обективната истина. Същият участва в Постоянната работна група за управление на НПП 2020-2022 г. Към момента участва и в Тематичната  работна група за разработване на Стратегическия план на България за следващия програмен период.” 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.