1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Опасни ли са неоникотиноидите за пчелите?

Опасни ли са неоникотиноидите за пчелите?

Снимка:

Съдът в Дюселдорф ще обяви решението си по съдебния спор между германската природозащитна организация БУНД и голяма фармацевтична фирма

На 11 март съдът в Дюселдорф ще обяви решението си по съдебния спор между германската природозащитна организация БУНД и голяма фармацевтична фирма относно вредата за пчелите от определени препарати за растителна защита.

Става въпрос за химикали, съдържащи веществото тиаклоприд, което е от семейството на неоникотиноидите. Препаратите се продават в Германия в магазините за градинарски пособия и са предназначени за третиране на цветя. Федералната служба за защита на потребителите и сигурност на храните им е издала съответните сертификати, че не са опасни за пчелите.

Въпреки това екоактивистите многократно са обвинявали фирмата производител, че разпространява отровни за ципокрилите вещества. В края на миналата година фармацевтичната компания издейства ограничителна заповед, с която се забранява на природозащитниците да повтарят твърдението си.

От екоорганизацията се надяват съдът да отмени забраната. "Разполагаме с убедителни научни сведения, че тиаклопридът е вреден за пчелите", твърди тяхна представителка. Експерт по пчелите от Берлинския свободен университет изтъква, че веществото нарушава чувството за ориентация на пчелите и пречи на тяхната комуникация.

Неоникотиноидите се смятат за отговорни за масовото измиране на пчелни семейства по цял свят. Ето защо Европейската комисия забрани на 1 декември 2013 година употребата на три такива препарата при важни за пчелите култури, като рапицата например. Фармацевтични фирми от Съединените Щати и Европа оспорват тази забрана пред Европейския съд.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.