1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Органичното земеделие e решение на проблема с масовото измиране на пчелите

Органичното земеделие e решение на проблема с масовото измиране на пчелите

Към този извод води серията от проучвания на международната природозащитна организация "Грийнпийс"

Органичното земеделие като единствено, но и напълно постижимо решение на сериозния проблем с масовото измиране на пчелите и други опрашители по света. Към този извод води серията от проучвания на проблема в кампанията за спасяване на пчелите и земеделието на международната природозащитна организация "Грийнпийс".

Последното от тези изследвания - "Plan Bee - Living without pesticides. Moving towards Ecological Farming", обединява съвременно научно познание за биоземеделието и практическо знание на фермери, учени и екопредприемачи от цяла Европа. И в този доклад се констатира, че органичното земеделие, в което не се използват пестициди и химикали, се прилага все повече на континента и за пореден път демонстрира значимостта на пчелите за глобалното осигуряване на храна. В същото време в земеделието продължават да се използват прекомерно синтетичните химически пестициди.

"Грийнпийс" илюстрира възможностите на екологичното земеделие чрез серия видеоистории, в които учени, фермери и представители на изследователски центрове и компании от десет различни европейски страни споделят опита си като подкрепят органичното земеделие и доказват, че биометодите в селското стопанство се практикуват успешно в цяла Европа.

Природозащитниците припомнят, че измирането на пчелите в целия свят е симптом на индустриалното земеделие, която се базира на все по-голямо използване на химикали и енергия, монокултурни посеви и зависимост от няколко мултинационални агрокомпании. Това земеделие води до нарастващата устойчивост на плевели и вредители, намаляващата плодородност на почвите, замърсяване на водите, увеличаване на емисиите от CO2 и същевременно загуба на разнообразието и независимостта при производството на храна.

Трансформацията към екологично земеделие е наложителна – за да се спасят пчелите и за да имаме здрава храна на трапезата си.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.