Пчелари на протест

Пчелари на протест във Варненско

От бранша смятат, че законодателството не предлага достатъчно строги мерки срещу земеделските производители, нарушители на закона. Безконтролното пръскане с пестициди уврежда трайно биоразнообразието. В Агенцията по храните тази година са постъпили 100 сигнала за злоупотреби при пръскане на земеделски площи и пострадали пчелни кошери. Протестиращите искат по-строги закони за нерегламентираното пръскане, тъй като по думите им държавата печели над 1 милиард лева от пчеларството. 

Исканията на пчеларите обхващат и субсидиране на пчелните семейства до 200 лева, както и забрана за внос на медни продулти от чужбина. Проучанията показват, че Гърция отделя за пчеларстово 36 милиона евро, Румъния – 20 милиона евро, Унгария - 27 милиона евро, а у нас 3 милиона евро. Пчеларите смятат, че ниските цени на родната продукция са причинени от пренасищането на пазара. У нас се осъществява безмитен внос от Украйна и от Китай. В момента ЕС преговаря и за безмитен внос с държавите от блока Меркосур.

От бранша припомнят, че пчелите са ясен показател за състоянието на околната среда и здравето на хората, като най-тревожното е, че в последните 10 години 40% от пчелите в световен план за изчезнали.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.