Пчелари по поречието на река Места ще заведат колективен иск срещу държавата

Причината - нанесени щети след пръскането срещу нодуларен дерматит

Пчелари по поречието на река Места ще заведат колективен иск срещу държавата заради нанесени щети след пръскането срещу нодуларен дерматит. Решението е взето от фермерите вчера, а вече се подготвят и необходимите документи за административния акт.

Земеделски стопани от Гоце Делчев, Хаджидимово, Абланица и Рибново уточниха за АГРО ТВ, че протестът им не е срещу мерките за борба със заболяването по говедата – заразен нодуларен дерматит, а заради непредвидените действия в месеците на медосбора на пчелите. Това е причина за умирането на хиляди насекоми, което ще доведе до ниски добиви на мед тази година и до финансови проблеми за предприемачите. Много от земеделските производители са регистрирани по европейски програми. Колективният иск пчеларите ще съотнесат не само към българския съд, но и към Европейската комисия за неспазено споразумение от страна на България за опазване на пчелите и пчелните семейства. 

Припомняме, че до пръскането с препарати срещу насекоми, преносители на заразен нодуларен дерматит сред говедата се стигна, след като през пролетта заболяването беше установено в десетки ферми по поречието на река Места. Това доведе до принудителна евтаназия на стотици животни. Заради опасност през летния сезон кръвосмучещите насекоми да пренесат заразата от БАБХ предприеха и превантивната мярка, след като беше извършена ваксинация на животните.

автор: Снежана Любенова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.