1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Пчелари по поречието на река Места ще заведат колективен иск срещу държавата

Пчелари по поречието на река Места ще заведат колективен иск срещу държавата

Причината - нанесени щети след пръскането срещу нодуларен дерматит

Пчелари по поречието на река Места ще заведат колективен иск срещу държавата заради нанесени щети след пръскането срещу нодуларен дерматит. Решението е взето от фермерите вчера, а вече се подготвят и необходимите документи за административния акт.

Земеделски стопани от Гоце Делчев, Хаджидимово, Абланица и Рибново уточниха за АГРО ТВ, че протестът им не е срещу мерките за борба със заболяването по говедата – заразен нодуларен дерматит, а заради непредвидените действия в месеците на медосбора на пчелите. Това е причина за умирането на хиляди насекоми, което ще доведе до ниски добиви на мед тази година и до финансови проблеми за предприемачите. Много от земеделските производители са регистрирани по европейски програми. Колективният иск пчеларите ще съотнесат не само към българския съд, но и към Европейската комисия за неспазено споразумение от страна на България за опазване на пчелите и пчелните семейства. 

Припомняме, че до пръскането с препарати срещу насекоми, преносители на заразен нодуларен дерматит сред говедата се стигна, след като през пролетта заболяването беше установено в десетки ферми по поречието на река Места. Това доведе до принудителна евтаназия на стотици животни. Заради опасност през летния сезон кръвосмучещите насекоми да пренесат заразата от БАБХ предприеха и превантивната мярка, след като беше извършена ваксинация на животните.

автор: Снежана Любенова

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.