1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Пчелите отново разрешени в Ню Йорк

Пчелите отново разрешени в Ню Йорк

До този момент в Ню Йорк имаше глоба от 2000 долара за отглеждане на пчели

Ню Йорк отново ще чуе един отдавна позабравен шум, различен от този на натоварения трафик, - жужене, пише британският в. "Дейли телеграф" предаде vesti.bg. Властите на Ню Йорк отмениха забраната за отглеждане на пчели в града и местните пчелари вече няма да бъдат принудени да прикриват дейността си кой както намери за добре. Това е резултат от упорита кампания, която проведоха асоциации на местните производители на храни, нюйоркската служба за здравеопазване отмени забраната, влязла в сила през 1999 г. по време на управлението на кмета Руди Джулиани. По негово нареждане общината изготви списък от 100 вида животни, смятани за прекалено опасни за отглеждане в Голямата ябълка. В него освен пчелите попаднаха и мечките гризли, скорпионите, слоновете, гепардите, поровете от вида Mustela Furo, известни още като фретки и др.

В градове, като Сан Франциско и Чикаго, отглеждането на пчели не е престъпление, припомня британското издание.  В Ню Йорк в последните 11 години обаче пчеларите, които нарушаваха забраната, рискуваха да получат глоба до 2000 долара.  Независимо от това доста почитатели на домашния пчелен мед пренебрегваха разпореждането на кмета Джулиани и тайно отглеждаха пчели.

Кошерите им най-често бяха по покривите на сградите, боядисани в сиво, за да приличат на климатици, или в червено, за да наподобяват комини. Най-храбрите нарушители дори дръзваха да продават добития при домашни условия мед из местните пазари. В някои случаи за нарушителите сигнализираха техните съседи, но за местните органи на реда се оказваше винаги много трудно да идентифицират собствениците на кошерите, поставени на покрива на небостъргачи със стотици апартаменти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.