1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Пчелите са развили слабост към определени растения, които обичайно съдържат пестициди

Пчелите са развили слабост към определени растения, които обичайно съдържат пестициди

Задълбочените проучвания в тази посока ще имат сериозни последици за селскостопанските практики по света

Пчелите са развили слабост към определени растения, които обичайно съдържат пестициди, разкри скорошно проучване. Афинитетът, проявяван от насекомите, е подобен на пристрастяването на пушачите към никотина в цигарите. Замърсеният с химикалите растителен нектар е потенциално опасен за пчелите и, за съжаление, изследователите откриват все по-големи количества у пчелните колонии, пише greentech.bg.

За да стигне до тези изводи, един британски изследователски екип е провел серия от проучвания чрез 10-дневни изпитателни периоди, предлагайки на 10 различни пчелни колонии достъп до чист захарен разтвор, както и до такъв, съдържащ неоникотиноиди. По време на опитите се оказало, че пчелите все повече предпочитат захарния сироп, „ароматизиран“ с пестициди, пред над натуралния захарен сироп.

„Интересното е, че неоникотиноидите засягат нервните рецептори у насекомите по начин, подобен на засягането на рецепторите от никотина при бозайниците“, обяснява Ричард Гил, изследовател в катедрата по биологични науки в Imperial College в Лондон. „Макар че неоникотиноидите са противоречиви, считам че е по-разумно да се възползваме от сегашните познания и допълнителните проучвания, за да дадем насоки за по-отговорно използване на неоникотиноидите, вместо пълна забрана“.

Задълбочените проучвания в тази посока ще имат сериозни последици за селскостопанските практики по света, след като много страни вече наложиха забрана за използването на неоникотиноиди. Това стана след изобилни доказателства, че химикалите имат неблагоприятен ефект върху пчелните колонии.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.