1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Пчелните семейства в Бургаска област са над 70 000

Пчелните семейства в Бургаска област са над 70 000

Снимка:

Около 40% от пчелите не са оцелели след зимата

Бургаска област е една от най-големите в страната и затова и е на едно от първите места по брой на пчелни семейства. Пчелните семейства в областта са над 70 000, а около 2500 души се издържат от пчеларство. Това каза пред радио „Фокус” председателят на Областния съюз на пчеларите в Бургас Ботьо Ботев.

Тази година след зимата в Бургаско също има кошери, които пустеят, но това не се дължи на синдрома на празния кошер. „Ще се изразя грубо, но това е синдром на празната глава. В последните години се додадоха европейски пари и се закупиха много пчелни семейства, но без стопаните да имат технологична готовност. Всички се хвърлиха като смятаха, че ще спечелят лесно. Като всеки жив организъм така и пчеличката страда от много болести. Като не се взимат мерки разбира се, че ще измръзнат. Този въведен термин „синдром на празния кошер” е плод на ниска култура, от незнание. Прекъснаха се обучителните програми и семинари. Контролът и здравеопазването се прехвърли върху джипитата. Имаме прекрасни опитни пчелари, експерти проверители, но им се разрешава да имат контрол върху здравеопазването на пчелите, което за мен е престъпление”, каза Ботев.

Той допълни, че има и други фактори, които влияят на измирането на пчелите. Те са пряко зависими от земеделието. Според него използваните химикали и препарати в селското стопанство убиват пчелите. Хората обаче не си дават сметка, че убивайки пчелите, всъщност убиват и земеделието, защото без пчели няма опрашване.

Целия материал за пчелните семейства в Бургаска област четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.