1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. По-ранните видове пчели са измрели заедно с динозаврите

По-ранните видове пчели са измрели заедно с динозаврите

Снимка:

Откритието може да хвърли светлина върху сегашното намаляване на пчелната популация по света

По-ранните видове пчели са измрели заедно с динозаврите, когато са изчезнали и голям брой цъфтящи растения, твърдят учени. Въпреки липсата на изкопаеми доказателства, изследователите за първи път са успели да докажат чрез анализ на ДНК от днешните пчели, че техните предшественици са измрели масово преди 65 милиона години. Това откритие може да помогне на учените да хвърлят светлина върху сегашното намаляване на пчелната популация по света, която е заплаха в световен мащаб за опрашването на растенията, пише Daily Mail.

Екип от американски и австралийски учени е направил модел за масовото измиране на дивите пчели в края на Кредата и началото на Палеогена. Предишни изследвания говореха за масово измиране на цъфтящите растения, което предполагаше, че пчелите са последвали съдбата им поради тясната зависимост между тези видове. За разлика от случая с изчезването на динозаврите обаче, тук липсват изкопаеми доказателства за подобно нещо, което прави трудно доказването на подобна теория. Използвайки техниката молекулярна филогенетика, изследователите анализирали ДНК-то на четири индивида от всеки от съществуващите на различните континенти (без Антарктида) 230 вида диви пчели, за да намерят еволюционна връзка, отбелязва temadaily.bg.

Така те създали модели, които доказват масовото измиране на вида преди милиони години. Тези данни са важни и защото дават нова представа за това колко отдавна точно са се появили пчелите. Резултатите показали, че нещо се е случило при всеки един вид пчели и то по същото време, когато са измрели динозаврите. Учените смятат, че ако успеят да разкажат цялата история на пчелите, това би помогнало да ги защитим от повторно изчезване. Откритието ще ни помогне да разберем измирането на пчелите и да се справим с проблема в настоящето.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.