1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Проект насърчава трансграничното сътрудничество между пчеларите в България и Сърбия

Проект насърчава трансграничното сътрудничество между пчеларите в България и Сърбия

Неговата продължителност е 12 месеца - до 28 юли 2012 г.

Във Видин беше представен проект “Пчеларство без граници” за трансгранично сътрудничество между пчеларите в България и Сърбия. Водещата организация по проекта е Сдружение “България в Европа” – Видин, с партньорството на община Кладово - Сърбия, предаде репортер на радио “Фокус”.

Проектът е финансиран по трансграничната програма България – Сърбия, по инструмента за предприсъединителна помощ, каза Мария Великова, координатор на проекта.

Продължителността на проекта е 12 месеца - до 28 юли 2012 г. Общата цел е да се насърчи трансграничното сътрудничество и да се подобри капацитета със съвместно използване на регионалния потенциал чрез подкрепа за пчеларството в двата региона и най-вече промоция на биологичното пчеларство. Проектът предвижда четиридневно обучение и обмен на добри пчеларски практики, както и обмен на ноу хау по биологично пчеларство.

Също така ще бъде изработена база данни на пчеларите от двата целеви региона с цел повишаване на трансграничното сътрудничество. По време на проекта ще бъдат представени и две съвместни пчеларски изложби, едната ще бъде във Видин, в средата на следващия месец, а другата в община Кладово, Сърбия. По думите на Великова, този проект има за цел да увеличи информираността на обществеността в двата региона на екологична тема, като се проведе съвместна кампания по информация и публичност за опазване на природните ресурси и екологосъобразно поведение.

По време на проекта ще бъдат разработени и отпечатани листовки и постери, промоционални тениски и шапки. Учениците от двата трансгранични региона също ще участват в този проект, като за тях е обявен конкурс за най-добра рисунка и стихотворение, като най-добрата рисунка ще бъде използвана за лого на проекта. За да се повиши обществената информираност, ще бъде заснет и документален филм за пчеларството.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.