1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Серия от лекции за пчелите и тяхното място в околната среда ще се проведат в София

Серия от лекции за пчелите и тяхното място в околната среда ще се проведат в София

Семинарите ще се състоят от 16 до 19 май 2013 г. в галерията на фондация "Кредо Бонум"

Серия от лекции за пчелите и тяхното място в околната среда ще се проведат в края на следващата седмица – от 16 до 19 май 2013 г. в галерията на фондация "Кредо Бонум" (ул. "Славянска" 2, вход от ул. "Бенковски").

Водещи експерти ще говорят за уникалната система на колективен живот на пчелите, с основните познания за тяхното отглеждане и храна, както и за продуктите, които те създават. Специален акцент в програмата ще бъде важната роля на пчелите като опрашители и тяхното уникално място в околната среда.

Лекциите са част от кампанията "За пчелите и хората", която стартира през 2011 г. с основна цел да запознае обществеността в България с тревожното явление на намаляваща популация на пчелите и да търси решения на този проблем, засягащ пряко околната среда и човека. Целта на организаторите е да запознаят обществеността с важната роля на пчелите като основни опрашители в природата и да търсят ангажирането на обществеността с решаването на този сериозен екологичен проблем.

Сред проведените досега инициативи също част от кампанията са и теренно проучване за състоянието на пчеларството в България, кръгла маса по въпросите за изчезването на пчелите в България с представители на министерството на земеделието и пчеларски сдружения и експерти, изготвяне на списък с препоръки за справяне с идентифицираните проблеми за намаляващата пчелна популация в България, прожекция на филма "Изчезването на пчелите"

Настоящата акция е естествено продължение на семинар на тема "Пчелите и града" от миналата година, в който акцент бяха темите за градско пчеларство и отглеждане на пчели от градски хора. Този път обаче форматът е научно-популярен и съответно насочен към по-широка аудитория.

Вижте програмата на семинара в рубрика Прояви на портала....

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.