1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Служебното правителство иска да ограничи отравяния на пчелите, предизвикани от растителнозащитни мероприятия

Служебното правителство иска да ограничи отравяния на пчелите, предизвикани от растителнозащитни мероприятия

Това стана ясно на днешната пресконференция на премиера Марин Райков

Служебното правителство иска да ограничи отравяния на пчелите, които се получават при провеждане на растителнозащитните мероприятия. Това стана ясно на днешната пресконференция на премиера Марин Райков, информира bTV.

"Моето желание е да се излезе с една ясна наредба за ограничаване ползването на хербицидите", заяви Райков пред журналисти в Министерския съвет. Служебният премиер уточни, че говори за мерки, които да се приложат при пролетните култури, тъй като е всеизвестен ефектът на хербицидите върху популациите на пчелите. Двамата с министъра на земеделието проф. Иван Станков са направил анализ и на този проблем.

Хербицидите са средства за унищожаване на плевелите. Те са най-опасни за пчелите пестициди, наред с използваните инсектициди и фунгициди. Според сайта http://pchelite.info/ системните хербициди "проникват и се придвижват в различните части на растението, в това число и в репродуктивните органи. Оттам те попадат в нектара и цветния прашец. Много от тези препарати са силно отровни за пчелите както в момента на пръскането на растенията, така и по-късно при събирането на нектар и цветен прашец от обработените с тях растения."

Наблюденията показвали, че най-масови отравяния на пчели има, когато се извършва прашене на растенията, извършвано със самолети, които са неособено прецизни. Най-безопасен за пчелите бил аерозолният начин на разпръскване на химичните вещества. Отравянията на пчелите значително можело да се намалят, ако растенията се обработват в късните следобедни часове (привечер) или през нощта, твърди още сайтът.

Изчезването на пчелите в световен мащаб би довело до срив на цели екосистеми и огромен недостиг на храни, прогнозират учени. Много пчелари приписват на Алберт Айнщайн фразата: "Когато изчезнат пчелите, на човечеството ще му останат само четири години живот", макар че според биографите на великия учен, точно тези думи той никога не е изричал.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.