1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Смъртност при пчелите

Смъртност при пчелите

Вароатозата да се включи в Държавната профилактичниа програма

Паразитната болест по пчелите вароатоза предизвиква най-големите загуби в сектора. Около твърдението се обединиха експерти от земеделското министерство, Агенцията по храните и пчелари. Те настояват заболяването да се включи в Държавната профилактична програма.

Към момента действа програмата за периода 2016-2018 г., но според директора на центъра за риска по хранителната верига паразитното заболяване може да влезе от тази година. Волята за това решение е на Агенцията по безопастност на храните „Няколко години се говори за масова смъртност по пчелите, но действително така ли е, тъй като през последните 10 години количеството добиван мед в България е между 9 и 11 хиляди тона, т.е. ако имаше масова смъртност по пчелите трябваше да има известно вариране в това количество мед", коментира проф. д-р Бойко Ликов, директор на Центъра за оценка на риска по хранителната верига.

Проблемът с неоникотиноидите, слабият лабораторен контрол и липсата на кадри са сред другите проблеми на пчеларите, подчерта Ликов. Причина за масовата смъртност през последните месеци е студената зима, категоричен е експертът. „Трудно е да се каже как и до каква степен неоникотиноидите действително оказват влияние върху масовата смъртност върху пчелите. Работата на зелените ораганизации е такава, рабираме ги, но пък трябва да има и баланс. Например добивите от рапица, слънчоглед силно намаляха, поради това че тези неоникотиноиди са единствени, които могат да се използват за обработка на семена", обясни проф. д-р Ликов.

Необходимо е равновесие в отношенията между пчелари и зърнопроизводители. Причините за масовата смъртност при пчелите са комплексни, сред тях влошената екология, новите разпространяващи се болести и промените в климата. Премахването на проверителите, които отговарят за здравословния статус на пчелите пречи на дейността на държавната профилактична програма, коментира Михаил Михайлов от обединения пчеларски съюз. „Останаха само ветеринарите лекари, които са оторизирани да извършват тази дейност, но на практика те само заверяват ветеренарно-медицинските дневници и не извършват профилактични прегледи по ред причини. Тези, които могат да им помогнат са пчеларите проверители и при промяна на Закона за ветеринарно-медицинската дейност пчеларите проверители трябва да бъдат възстановени, както и проверителския апарат. Целта е да имаме реално извършване на контрол", добави още Михаил Михайлов, председател на Обединения български пчеларски съюз.

Браншовиците настояват схемата de minimis да се отвори по-скоро през тази година, за да бъдат обезщетени пчеларите за загубите през годината.

Автор: Мирела Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.