Странджанският манов мед официално е вписан като защитено наименование за произход

Вписването ще подпомогне пчеларите

„Странджански манов мед“ официално е вписан в регистъра на Защитените наименования за произход. Еврокомисарите по цифровата икономика и общество Мария Габриел и по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган днес връчиха сертификата. Документът беше връчен на Манол Тодоров от сдружението „Странжански манов мед“ на церемония в Европейската комисия в Брюксел. 

Странджанският манов мед е осмият български продукт, включен от Европейската комисия в регистрите на Защитени наименования за произход, Защитено географско указание и Храни с традиционно специфичен характер.

Защитените наименования за произход в ЕС са с най-висока степен на контрол. Всички етапи на производството се извършват в очертанията на Странджанския географски район. На етикета задължително трябва да се напише името на производителя. Той отговаря за качеството на меда, който продава. Очакванията са цената на мановия мед да се покачи.

Вписването на Странджанския манов мед в регистъра на защитените наименования в ЕС ще подпомогне пчеларите. Промяната ще съживи развитието на планинския район, като създаде условия на печеливш бизнес.

Коментари (0)
Няма коментари.

Добави коментар