1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. В общините Ловеч и Троян пчелните кошери са празни до 30% от обема им

В общините Ловеч и Троян пчелните кошери са празни до 30% от обема им

Предполагаемата причина е неправилна употреба на препарати за растителна защита

Областната служба по храните в Ловеч е установила, че пчелните кошери са празни до 30% от обема им. Инспекторите са констатирали това в общините Ловеч и Троян. Предполагаемата причина е неправилна употреба на препарати за растителна защита.

Според директора на Областната служба по безопасност на храните в Ловеч д-р Ивайло Йотов все още научно не е установено каква е точната причина за синдрома.

"Синдромът на празния кошер може да се дължи на това, че неправилно се употребяват препарати за растителна защита, неправилно се уведомяват пчеларите, т.е. във фази, в които не е позволено пръскането и пчелите по време на полет и на събиране на меда умират", добави д-р Йотов, цитиран от БНР.

Областната служба по безопасност на храните е засилила контрола при употребата на препарати. При регламентираната продажба на пчелен мед се вземат проби и в него няма наличие на остатъци от препарати за растителна защита. ОДБХ-Ловеч не гарантира за качеството на меда, който се продава незаконно, или този от малките нерегистрирани пчелни семейства.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.