1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Висока зимна смъртност на пчели у нас в отделни райони

Висока зимна смъртност на пчели у нас в отделни райони

Има и случаи на изчезване на семейства

Има райони с изключително висока зимна смъртност на пчели, като района на Чирпан. Там смъртността е между 80 и 100%. Това съобщи за радио „Фокус" Димитър Бонев, зам.-председател на Сдружение на пчелари „Акация 1899”. Всеки регион е строго специфичен, поясни Бонев.

В Пловдивско смъртността е била между 10 и 20 %. В Първомайско загубите на пчелни семейства също са доста големи – до 50%, в Северна България са между 30 и 50%. Има и случаи на изчезване на семейства, като причините за това не са установени още.

Условията за развитие на биопчеларство в България са тежки. За това не са подходящи райони като Пловдив, тъй като трябва земята да не се третира с торове и препарати. По думите на Димитър Бонев, в България търсенето не е от значение, то винаги е било пренебрегвано, тъй като цената, на която тук може да се продава такъв продукт не е достатъчно висока, за да покрие разходите. Калоферска ферма за биопчеларство ще участва в пролетния фестивал на пчелни продукти в Пловдив, който ще бъде открит на 9 март.

Пролетен фестивал - изложение на пчелните продукти „Укрепете организма на децата с мед" ще се проведе в Пловдив. Фестивалът ще бъде открит на 9 март 2012 г. (петък) в 11.00 часа и ще продължи до 18 март (неделя –включително).

Предвиден е водосвет, откриване на изложението от кмета Иван Тотев и зам.-кмета Георги Титюков, раздаване на безплатни дози мед на пловдивските деца. В продължение на 10 дни пчелари от цялата страна ще представят своите продукти, въпреки че някои от тях отчитат загуби на кошери след тежката зима от 10 до 90%.

В рамките на фестивала ще има и съпътстващо събитие. На 17 март в офиса на пловдивското сдружение ще се проведе среща на пчеларите с евродепутата Мария Неделчева от ЕПН/ГЕРБ - единствената българка-член от групата на ЕНП в Комисията по земеделие и развитие на селските райони. По нейно настояване в Доклада на комисията евродепутатите включиха субсидиране на пчеларите на кошер в схемата на директните плащания.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.