1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. 3000 души и 90 участници се срещнаха на УзанаПолянаФест 2013

3000 души и 90 участници се срещнаха на УзанаПолянаФест 2013

Местността Узана край Габрово беше екологичният център на България за последните три дни

Около 3000 привърженици на зелените идеи и 90 различни организации, фирми и артисти обмениха идеи и добри практики на УзанаПолянаФест 2013. Станалото традиционно трето издание на фестивала се състоя през последните три дни на Узанската поляна край Габрово. Официалният старт на събитието беше в петък, последван от демонстрационно освобождаване на птици - излекувани три керкенеза и един мишелов. Темата на фестивала тази година беше свързана с екологичната интелигентност, а целта - да се стимулира интелигентно отношение към ресурсите на страната ни в контекста на световните предизвикателства пред човечеството.

‘’Вярваме, че това може да стане чрез използване на алтернативни източници на енергия, опазване на биоразнообразието, съхраняване на почвите чрез подпомагане на устойчивия туризъм, биоземеделието и мерки за енергийна ефективност и смекчаване на последствията от климатичните промени’’ – сподели в приветствието си към всички посетители на фестивала Велеслава Цакова от Фондация “ТАЙМ” – организатор на събитието.

Програмата на трите фестивални дни беше изключително разнообразна - под звуците на ударни инструменти повече от сто души се събраха в кръг на поляната, за да медитират, най-малките изработваха играчки от подръчни материали (камъни, шушулки, семена), представено беше ревю на дрехи, направени от отпадъци и рециклирани материали "ЕКОмода - дрехи от отпадъци и още нещо", арт ателиета за малки и големи, Дао йога, практики на дервишите, демонстрационен кошер за наблюдение на движението и поведението на пчелите, масово замесване на тесто и много други.

Забавната програма на УзанаПолянаФест 2013 включваше концерти на Рафи, групите Остава, Bom Bok Orchestra, Оратница и Echoo – Balkan Samba.

УзанаПолянаФест 2013 се организира от Фондация „ТАЙМ – екопроекти”, благодарение на финансовата подкрепа на Министерство на околната среда и водите чрез Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Фестивалът се осъществява с подкрепата и на община Габрово.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.