1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Днес отбелязваме Международния ден на чая

Днес отбелязваме Международния ден на чая

На 15 декември 2005 г. е приета световната декларация за правата на работниците в чаената индустрия

На 15 декември отбелязваме Международния ден на чая. Денят е обявен за празник през 2005 година по инициатива на няколко азиатски държави, които са най-големите износители на популярната напитка, пише Север.бг. Изборът на датата не е случаен - на нея е приета световната декларация за правата на работниците в чаената индустрия.

Освен популярност държавите искат да покажат и проблемите при производството, преработката и търговията с чай, както и да покажат лошите практики, които прилагат големите компании, които се стремят да изкупят суровината на много ниски цени, разорявайки производителите.

На най-широко признание Международният ден на чая се радва в Индия и Шри Ланка, макар и да се чества в много други страни в Югоизточна Азия, Централна Африка и Южна Америка. Според легендите чаят е открит от втория владетел на Поднебесната империя Шен Нунг през 2 737 г. пр. н. е. Той случайно изпуснал няколко листенца на чаения храст в чаша с гореща вода. 

Класическата технология изисква листа на растението Camellia sinensis, което вирее в тропичните и субтропичните райони, да се попарят в гореща вода. Според спецификите на климата сортовете на растението, времето за бране и вкусовите предпочитания на хората в различните краища на света, през хилядолетията са се обособили шест вида чай: бял, жълт, зелен, улун (червен), черен и пуар, като всеки следващ е с по-висока степен на ферментация от предишния.

Наименованието на чая в почти всички световни езици произлиза от китайски, като на някои места (например България) е заимствано от северните му диалекти, където думата се произнася "ча", а на други (например Англия) - от южните, където произношението е "те". Първоначално чаят се използва като лечебна напитка, без да се отдава особено значение на вкусовите му качества. Днес той се консумира по различен начин в различните краища на света.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.