1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Фестивал на дивите цветя в Родопите

Фестивал на дивите цветя в Родопите

Проявата е свързана с Еньовден

До 29-ти юни Смолян и съседните селища са център на Фестивала на дивите цветя. Тази година вниманието е насочено към  родопските орхидеи. Проявата е свързана с Еньовден, когато се смята, че билките са най-лековити.

"Фестивалът на дивите цветя показва връзката им с културата, традициите, обичаите и празниците на родопчани. Планината е известна със своето цветно многообразие. Нашето желание като екологична организация е да акцентираме върху това колко е важно да познаваме това многообразие, да бъдем много грижливи към това богатство, което имаме, разказва Антония Чиликова - представител на екоорганизация "Родопи", цитирана от БНР.

Фестът включва турове по маркирани ботанически пътеки, лекции и беседи, запознаващи посетителите на събитието с използването на местните билки, ателиета за традиционни и художествени занаяти, представяне на фолклора на местните общности и велотур сред цветята на Родопите. Тазгодишният акцент на фестивала на дивите цветя са орхидеите и празникът на билките Еньовден.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.