1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. На 11 декември се отбелязва Световният ден на планините

На 11 декември се отбелязва Световният ден на планините

Снимка:

Географската наука посочва 37 планини на територията на България

На 11 декември се отбелязва Световният ден на планините. През 2003 г. генералната асамблея на ООН чрез резолюция 57/245 фокусира вниманието към проблемите на развитието на планинските райони и необходимостта от оказване на помощ на хората, живеещи в планините. Все повече се признава, че планините са уязвими екосистеми, имащи глобално значение, като източник на по-голямата част на световните запаси на прясна вода.

Като следствие от замърсяването на околната среда населението на планиниските райони все по-често се сблъсква със суша, глад, увеличаване на случаите на свлачища, наводнения и други стихийни бедствия. Последиците от тези проблеми водят до регионални конфликти, разпространението на тероризма, увеличаване броя та бежанците и загуба на човешки потенциал.

В специална резолюция генералната асамблея на ООН призовава международното общество да организира мероприятия с цел по-добрата пропаганда на значението на развитието на планиниските райони.

Географската наука посочва 37 планини на територията на България, като 36 от тях са в южната част на страната. Стара планина е граница между Северна и Южна България. Именно Стара планина, най-дългата и най-голяма по площ, известна още и като Балкана, е дала името на нашия Балкански полуостров, пише agroplovdiv.bg. Успоредно и южно от нея се простира втората по дължина планинска верига у нас – Средна гора. Тези две планини, освен великолепните си природни дадености, са тясно свързани и с историята на нашия народ. Най-внушителната планинска система обаче е Рило-Родопският масив, включващ Рила, Пирин, Родопи, Славянка и Стъргач.

Хиляди са километрите с туристическа маркировка, осигуряваща висока степен на сигурност при придвижване в планините. В България е възприета четирицветната лентова лятна маркировка, характерна за повечето европейски страни с развит пешеходен туризъм. Основните цветове при нея са червен, син, зелен и жълт, а белият цвят е спомагателен. Трябва да се знае, че червената маркировка по принцип е за билата. Зимната маркировка е от жълто-черни метални колове, високи между 3 и 4 метра и указва сравнително най-безопасния път по даден маршрут при сериозна снежна покривка. При по-голяма част от маршрутите, особено в Рила, Пирин и по билото на Стара планина, освен номерация на коловете има и азимутни табели.

Честит празник на всички планинари!

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.