1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Национално изложение на овце от породата Ил дьо Франс се проведе край добричкото село Царевец

Национално изложение на овце от породата Ил дьо Франс се проведе край добричкото село Царевец

Фермери от пет области представиха своите елитни животни

Национално изложение на овце от породата Ил дьо Франс се проведе край добричкото село Царевец. На него се събраха фермери от пет области, за да представят своите елитни животни.

За втора поредна година в село Царевец се събраха овцевъди, заложили на френската порода овце. Ил дьо Франс се отглежда у нас от 1968 г. и заслугата за това е на селекционера проф. Илия Димитров. Комисия отличи най-добрите представители на породата.

Расте интересът към овцете Ил дьо Франс у нас, броят им вече надхвърля 5200, заяви изпълнителният директор на Асоциацията д-р Евгения Ачкаканова. Отглежданите в българските ферми животни са на европейско ниво. Това е месодайна порода, с висока адаптивност и много качествено месо.

Атрактивния форум се проведе във фермата на Пламен Николов, председател на националната Асоциация. От 4 години той отглежда стадо с над 650 овце от породата Ил дьо Франс. Агнетата са търсени на арабските пазари.

На изложението присъстваха областният управител Детелина Николова, представители на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството, фермери от Франция, както и фирми-партньори.

Автор: Галина Недкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.