1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Празник на ориза се проведе в с. Християново

Празник на ориза се проведе в с. Християново

Традиционната кулинарна изложба бе кулминацията на празника

Празник на ориза се проведе за шести пореден път в старозагорското село  Християново. Кулинарна изложба на ястия с ориз и културна програма от читалището събраха жители и гости на селото. В района му се отглеждат 2000 декара ориз.

В старозагорското село Християново тази година празникът на ориза  съвпадна с Деня на народните будители и Архангелова задушница. Събитието започна с празничен водосвет за здраве и берекет. Дами от Фолклорната група „Настроение“ при читалище “Съзнание 1933“ поздравиха жителите и гостите на селото. Организацията основно бе поета от кметския  наместник Димка Минчева.

Традиционната кулинарна изложба бе кулминацията на празника. 13 ястия с ориз, сред които сърми, кюфтенца, баница и сутляш бяха подредени, дегустирани и отличени от специално жури. За безспорен победител бе определена Мария Колева.

Спонсор на шестото издание на празника беше местният арендатор Яни Георгиев.  В село Християново се отглеждат 2000 декара ориз. Почти цялата реколта се изнася на  външния  пазар.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.