Страртира събор на народното творчество и животновъдство „РОЖЕН“ 2015

През трите дни на събитието ще има дегустации на млечни и месни продукти

Сдружение „Рожен - Наследство в бъдещето“ е амбицирано да възстанови и даде ново начало на емблематичния Роженски събор. В партньорство с Община Смолян и СНЦ “Национален събор на овцевъдите в България“ от 17 до 19 юли 2015 г. сдружението организира Събор на народното творчество и животновъдство „РОЖЕН“ 2015. Събитието ще е фокусирано равностойно върху стопанския и етнокултурен аспект, отстоявайки автентичността на родопския бит и фолклор. Ще се акцентира върху съзвучието на традиция и съвремие, история и настояще, наследство и перспективи в животновъдството, което е традиционен поминък и е в основата на народната култура, фолклора, занаятите и съответните дялове от българската икономика.

В рамките на Събора ще се проведе Фолклорен конкурс „Рожен“ за автентичен фолклор и етнокултура. Освен традиционните надпявания, надсвирвания и надигравания ще има и: Конкурс за словесен фолклор (приказки, легенди, сказания, балади, народна поезия, пословици, поговорки); Конкурс за геги и хурки, колекция чанове и хлопки, гайдарски и овчарски торби, ямурлуци; Конкурс за обредни хлябове и местни обичайни печива и ястия; Конкурс за детска рисунка; Етнографски и музейни експозиции; Изложение и аукциони на животни ( овце, кози, коне, кучета,говеда и биволи); Изложение на млечни, месни и био продукти от цялата страна; Занаятчийско изложение. В програмата са включени различни състезания и атракции: Конни атракции,състезания по ръчно доене, състезание по стрижба.

През трите дни на събора ще има дегустации на млечни и месни продукти, кулинарни атракции и демонстрации с участието на Ути Бъчваров и други майстори готвачи, народни борби и нестинарски игри.

Очакваната посещаемост за трите дни на събитието е за 300 000 души.

Продробности за програмата на събитието вижте в рубрика Прояви на портала